MENU

Jumping Indoor Maastricht 2024

Jumping Indoor Maastricht wordt dit jaar gehouden van 8 t/m 10 november. JIM biedt topsport met o.a. de FEI Driving World Cup en de Grote Prijs van Maastricht gecombineerd met Limburgse gastvrijheid. Een evenement voor de hele familie!

 

05.jpg
De tweede editie van de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen tijdens Jumping Indoor Maastricht ontaardde op zaterdagavond in een spannende strijd tussen Boyd Exell en IJsbrand en Bram Chardon. Uiteindelijk moest IJsbrand Chardon met een minimaal verschil van 0,16 seconden zijn meerdere erkennen in Exell en werd tweede, voor zijn zoon Bram. Koos de Ronde eindigde op de vijfde plaats.
Internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik) had een technisch en selectief parcours uitgezet voor de zes menners, waar het in grote getale aanwezige enthousiaste publiek volop van kon genieten. Zowel Exell als de beide Chardons kwalificeerden zich voor de tweede manche, waarin de menners weer met een schone lei begonnen.

0,16 seconden tekort
Boyd Exell startte als eerste en reed een foutloze rit in een tijd van 126,35 waarmee hij ruim twee seconden sneller was dan IJsbrand Chardon in de eerste omloop. De viervoudig Wereldkampioen gaf als tweede starter vervolgens alles wat hij had en zette met zijn gemengde span Lipizzaners en een KWPN-er de snelste tijd neer. Helaas tikte een van de voorpaarden er een balletje af, wat resulteerde in vier dure strafseconden. “Ik zat super in de race, het liep fantastisch, echt zo balen van die pechbal in de tweede hindernis. Ik reed daarna alles of niks op de laatste drie poorten en dan kom je 0,16 seconden tekort om te kunnen winnen, echt jammer! Mijn paarden hebben fantastisch gelopen, ik wist eigenlijk dat ik een fractie sneller was dan Boyd op het rechte stuk. Met dit span rijd ik zeker zo hard of zelfs nog iets harder dan Boyd. Ik had voor de laatste hindernis ook het gevoel dat ik voor op de tijd zat en toen viel helaas de bal.”

Beter afstemmen
Bram Chardon had van de organisatie in Maastricht de wildcard gekregen en kon daarom geen Wereldbekerpunten verdienen. De Europees Kampioen maakte van de gelegenheid gebruik om twee nieuwe voorpaarden in te zetten: “Het liep eigenlijk heel goed, alleen het voorspan moet nog beter afgestemd worden, zeker in het voorbereiden op de hindernissen.” Bram mocht als laatste de ring in, maar maakte in de eerste marathon twee foutjes en verloor daarna even de scherpte waardoor en een derde balletje rolde en zijn kans op de overwinning verkeken was. “Qua snelheid zit ik precies bij mijn vader en Boyd, dus daar ligt het niet aan. Als ik dit span verder ga uitwerken dan is dit zeker een van de snelste spannen van dit moment.”

Koos de Ronde maakte na de eerste wedstrijd van vrijdagavond een wissel in zijn voorspan, waarin hij de ervaren ruin Oosterwijk’s Kasper weer opstelde: “In het begin ging het best wel goed, maar in de tweede hindernis schoten ze even verkeerd, wat te veel tijd kostte. Mijn span liep wel veel beter dan gisteren, zeker in het begin.” De Ronde kwam met acht strafseconden uit de ring en werd vijfde.

Wereldbekerdebutante Mareike Harm reed een uitstekende wedstrijd in Maastricht. De menster uit Duitsland reed haar span, bestaande uit drie outdoorpaarden en een voormalig paard van Mark Weusthof, naar de vierde plaats. Aangezien Bram Chardon met een wild card startte, kon Harm de Wereldbekerpunten voor de derde plaats opstrijken. Mareike komt volgende week in Stuttgart zelf met een wild card aan de start.

Glenn Geerts maakte helaas vier foutjes en moest tijdens zijn eerste Wereldbekerstart van dit seizoen genoegen nemen met de zesde plaats.