MENU

Jumping Indoor Maastricht 2023

Jumping Indoor Maastricht wordt dit jaar gehouden van 10 t/m 12 november. JIM biedt topsport met o.a. de FEI Driving World Cup en de Grote Prijs van Maastricht gecombineerd met Limburgse gastvrijheid. Een evenement voor de hele familie!

 

03.jpg
Maikel van der Vleuten iedereen te snel af in Grote Prijs
De afsluiter van Jumping Indoor Maastricht, de Longines Trophy, is gewonnen door Maikel van der Vleuten met VDL Groep Sapphire B (v. Mr. Blue). Van de veertig deelnemers drongen er elf door in de barrage, waarvan zeven Nederlandse combinaties. Ruiter na ruiter verbeterde de tijd, maar Maikel van der Vleuten, spande de kroon, door binnendoor te steken en iets meer dan 1 seconde los te rijden. Maikel: "Ik had op voorhand wel besproken met mijn vader om de wending naar rechts te nemen na de oxer, maar toen ik de ring in kwam leek het wel te kort, gelukkig paste uiteindelijk alles en Sapphire dacht super mee."

Geslaagde Jimmy Kinderochtend
Vanmorgen draaide het allemaal om de jonge paardenliefhebbers in Maastricht. Tijdens de Jimmy Kinderochtend kwamen eerst de L- en M-combinaties in de ring om te strijden om de Rabobank Prijs. Hierna vervolgde het programma met de mini-steeple chase voor Shetlandcombinaties, die heel spannend was en de Kinderochtend werd afgesloten door Sinterklaas en zijn gekke stuntpieten.

De Stichting Nederlands Olympiade Paard werd in juni van dit jaar nieuw leven ingeblazen. Doel is om potentiële medaillekandidaten te behouden voor Nederland. Op Jumping Indoor Maastricht werd bij een speciale bijeenkomst een vijftal paarden bekend gemaakt dat is vastgelegd door de stichting. Het gaat hierbij om Jerich Parzival, VDL Groep Verdi, Keyflow, Alphaville en Vedet PB. Hoewel de naam Nederlands Olympiade Paard is, ligt de focus niet alleen op de Olympische Spelen. De contracten lopen tot en met de Wereldruiterspelen volgend jaar in Normandië. "Dit zijn paarden waarvan we verwachten dat ze mee gaan doen om de medailles", legde voorzitter Iko Sevinga vandaag in Maastricht uit.

Jessica Kürten wint de Mecc Prijs
Jessica Kürten won zondagmiddag met de pas 8 jarige Contadoor, een Westfaalse ruin van Carving, de Mecc Prijs, een accumulator op 1.40m niveau met joker. De Ierse amazone behaalde het maximum van 44 punten in 40,60 seconden. Jessica: "Contadoor is nog jong maar hij dacht echt met me mee. Natuurlijk sprong ik de joker hindernis; dat moet je doen als je wil winnen. Contadoor is een zoon Carving die ik zelf op Grand Prix niveau heb gereden en ik denk dat hij nog beter gaat worden dan zijn vader, hij heeft het vermogen en is voorzichtig. Net als alle andere ruiters ben ik ontzettend blij dat Jumping Indoor Maastricht terug op de kalender staat." De Letse amazone Kristaps Neretnieks werd tweede met Con Pleasure (v. Cornet Obolensky), Harrie Smolders reed Exquis Powerfee (v. Fedor) naar een derde plaats.
Niels van Vlerken wint Rabobank Prijs
Zondagochtend stond de Rabobank Prijs op het programma, een springproef voor de Limburgse ponyruiters en enkele Belgische gastruiters. Niels van Vlerken stuurde zijn pony Lorenzo pijlsnel en foutloos (27,55 sec.) rond in de barrage wat hem de overwinning opleverde. De 14-jarige Niels werd dit jaar met Lorenzo tweede op de Limburgse kampioenschappen en vijfde op de Nederlandse kampioenschappen. Niels :"Lorenzo is heel snel, vooral barrage rijden met veel wendingen vindt hij super leuk." Tweede werd Jamie Cox met Sunny, foutloos in 27,86 sec. België eindigde op drie met Thibault Phillippaerts, de zoon van Ludo, die met Nikelli's First foutloos was in 28,43 sec.
Wout-Jan van der Schans wint de Audi Prijs
De afsluitende proef van de zaterdagavond was de Audi Prijs op 1.50m-niveau. Tien van de 46 combinaties wisten zich te kwalificeren voor de barrage. De scherprechter van het basisparcours was vooral de driesprong in de laatste lijn. In de barrage reed iedereen echt voor de winst en dit leverde spannende sport op. De winnaar was Wout-Jan van der Schans met de 13-jarige Sacramento (v. Leendert). Dit indoorseizoen won de combinatie al verscheidene rankingproeven. Wout-Jan: "Sacramento is momenteel echt in topvorm en daardoor kon ik echt hard rijden. Morgen ga ik de Grote Prijs rijden met Cape Town. Ik heb momenteel het geluk over twee toppaarden te beschikken waardoor ik kan afwisselen." 

Emile Hendrix en Bustique winnen All Stars
Nadat zijn zoon Timothy gisterenavond al het 1.50m op zijn naam schreef, kon vader Hendrix niet achterblijven. Met de KWPN-goedgekeurde Bustique (v. Indoctro) bleef hij alle rondes foutloos. Rob Ehrens gaf boeiend commentaar bij de ritten van de ex-internationals. Johan Heins bereed Bybalia SMH (v. Cardento) en Willibert Mehlkopf de ruin Dream Boy Me (v. Diamant de Semilly).
Weer prijs voor Jur Vrieling en Sissi van `t Schuttershof
Na zijn overwinning van vrijdagavond zegevierde Jur Vrieling met zijn zelfde merrie ook in het jachtparcours, de Limburg Prijs. Een jachtparcours is natuurlijk een garantie voor sensatie, een kolfje naar de hand van de snelheidsduivels. Jur: "Ik had Jos Verlooy zien rijden en dat was echt snel, na mij kwam ook nog Leon Thijssen en daar moet je altijd rekening mee houden. Ik moest dus alles op alles zetten en dat lukte gelukkig voor de tweede keer op rij." Leon Thijssen werd uiteindelijk tweede met Ulena (v. Baloubet du Rouet), Jos Verlooy eindigde derde met The Pugilist (v. VDL Douglas).
Ervaren John Whitaker iedereen te snel af in de L1 Prijs
De Brit John Whitaker moest al als derde de ring in een parcours direct op tijd en hij stuurde Lord of Arabia, een 9 jarige Cassini II foutloos en pijlsnel rond. Runner up Jos Lansink was met Ensor de Litrange LXII meer dan zeven seconden langzamer. Dat John erg snel kan zijn is geen verrassing maar het verschil was vandaag wel er groot. John :"Ik ben er van bij het begin voluit voor gegaan en ik kon op de twee korte wendingen in het parcours uitstekend nemen. Lord of Arabia is super voorzichtig en dan kan je natuurlijk hard gaan. Ik rijd hem nu 1,5 jaar en we waren al vrij succesvol. Er zit ook wel een Grand Prix paard in hem maar het kost nog wat tijd om op dat niveau te komen."
Laurens van Lieren wint Knock-out dressuur
Dat JIM innovatief is bewees de organisatie door op zaterdagmiddag een knock out dressuurproef op het programma te zetten. Wim Ernes pikte het idee op in Helsinki en werkte het samen met Frank Kemperman uit tot een heel nieuw concept. Vier ruiters reden per twee in spiegelbeeld een flitsende proef van slechts twee minuten, in de tweede ronde werd gereden voor plaats 3 en 4 en voor plaats 1 en 2.

Gezusters Arl in topvorm
Vanmiddag werden er twee Euregio dressuurrubrieken verreden in het MECC in Maastricht. Allereerst kwamen de er Z2-combinaties uit Nederland, Belgie en Duitsland in de baan om hun kür te laten zien. De overwinning ging met 75,750% naar de Belgische Lavinia Arl (foto) en haar Florestan-ruin Equestricons Next One. De scholiere uit Lanaken, die al twee keer Belgisch Kampioen was bij de pony's, reageerde uitgelaten: "Het is al zo geweldig om hier te mogen rijden en dan ook nog winnen, fantastisch!".

Even later in de kür voor de pony's in de Z2, deed haar zusje Antonia Arl het nog eens dunnetjes over.

Timothy Hendrix en Very Nice (v. Cantos) winnen voor eigen publiek
In de Hair Science Institute Prijs, die gebouwd werd door Louis Koninckx, kwamen 46 ruiters aan de start. In deze prijs, die de zwaarste was van de openingsdag, plaatsten niet minder dan 17 combinaties zich voor de barrage. De overwinning ging naar de Limburgse Timothy Hendrix met Very Nice, een 11-jarige KWPN'er van Cantos. Deze ruin is al zes jaar onder het zadel van Timothy: "Very Nice is erg snel van zichzelf, maar ik denk vooral dat ik in de wending van hindernis twee naar hindernis acht de meeste tijdwinst heb geboekt. De overwinning is voor mij extra speciaal. Het is al de derde keer dat ik in Maastricht aan de start kom en om dan met de terugkomst van het concours zo te winnen voor eigen publiek is natuurlijk fantastisch."