MENU

Jumping Indoor Maastricht 2024

Jumping Indoor Maastricht wordt dit jaar gehouden van 8 t/m 10 november. JIM biedt topsport met o.a. de FEI Driving World Cup en de Grote Prijs van Maastricht gecombineerd met Limburgse gastvrijheid. Een evenement voor de hele familie!

 

03.jpg

Net als voorgaande jaren is de organisatie blij om ook tijdens Jumping Indoor Maastricht 2023 de vierspanmenners te mogen verwelkomen in Maastricht. Maar liefst zeven menners gaan de strijd met elkaar aan in de FEI Driving World Cup op 10 en 11 november.

Want wie zegt ‘vierspannen’, zegt ‘spanning en sensatie’. En daar blijft het publiek tot héél laat in de avond voor zitten!

Twee Nederlanders, een Australiër, een Belg en drie Duitsers betreden de arena met hun vier paarden en hun grooms. Topmenners Michael Brauchle, Georg von Stein en Mareike Harm vertegenwoordigen Duitsland; Glenn Geerts maakt de reis vanuit België en Koos de Ronde probeert voor Nederland de volle mep aan punten binnen te halen. Hij houdt van JIM en JIM van hem, want hij won er de allereerste World Cup-editie, in 2018. Bram Chardon start met een wildcard, net als de in Nederland wonende Australiër Boyd Exell. Zij kunnen geen punten halen, maar zullen het de concurrenten zo moeilijk mogelijk maken om bovenaan te eindigen.

“Het mennen lééft in Limburg”
Bram Chardon is in zijn nopjes met de wildcard. “Ik rij graag in Maastricht. In 2019 was ik erbij op het JIM en ik ben blij om terug te zijn; het publiek is super enthousiast en staat op de banken als we van start gaan. Het mennen lééft in Limburg; voor de vierspannen blijft iedereen zitten. Het is natuurlijk geweldig dat wij als land met drie rijders in de top 10 van de wereld een World Cup wedstrijd hebben en dan wil je er rijden ook.”

Grote concurrenten
De menner werd afgelopen zomer gekroond tot Europees kampioen. Hij neemt het op 10 en 11 november op tegen onder andere de wereldkampioen van 2022 én de winnaar van de World Cup-finale van seizoen 2022-2023, de Australiër Boyd Exell, en landgenoot Koos de Ronde. De Ronde maakte samen met Bram’s vader IJsbrand en Bram zelf deel uit van het Nederlandse trio dat teamgoud won op het EK. Koos zal het kunststukje van 2018, toen hij de ereronde aanvoerde in Maastricht, zeker willen herhalen dit jaar.

Speciale paarden
De World Cup-wedstrijden zijn allemaal indoor. Omdat de arena’s niet te groot zijn en de ‘poortjes’ waar de paarden en wagens doorheen moeten elkaar snel opvolgen, trainen de menners speciaal voor deze wedstrijden een indoorspan. “De paarden moeten snel en wendbaar zijn en perfect luisteren”, legt Bram uit. “Bij voorkeur zijn ze niet te groot, zodat ze gemakkelijk de bochten kunnen nemen. Vanwege de hele sfeer – de muziek en het geklap en gejoel van de mensen op de tribune – nemen we graag ervaren paarden mee, die goed gewend zijn aan deze omstandigheden. Het zou niet fair zijn om een nieuw paard hier voor de leeuwen te gooien.”

Wennen aan wedstrijden
De menner uit Schipluiden heeft er één oefenwedstrijd op zitten. Afgelopen weekend vond de eerste indoor wedstrijd plaats bij collega Koos de Ronde, in Zwartewaal. “Dat is een wedstrijd in een heel andere entourage en met veel minder publiek dan in Maastricht. Ik had vier betrekkelijk nieuwe paarden bij me, zodat zij rustig kunnen wennen in een wedstrijdsituatie. Het resultaat was veelbelovend. Wat tempo betreft zit het wel goed; we hadden alleen nog wat afstemmingsfoutjes. Dit weekend start ik nog op Indoor Friesland met een mix van ervaren en minder ervaren paarden en ook in Maastricht zal dat waarschijnlijk de opstelling worden.”

Marco
Met name over nieuw talent Marco is Bram heel enthousiast. “We hebben hem we vorig jaar gekocht met het oog op de indoor wedstrijden. Hij valt nogal op in mijn span schimmels, omdat hij behoorlijk donker is. Ondanks dat hij nog in opleiding is, loopt hij als een pro. Hij is razendsnel, ik mis alleen onderweg soms nog een beetje de controle. Ik ben ervan overtuigd dat hij zich als een winnaar gaat ontwikkelen. Hij lijkt niet heel erg onder de indruk van de omstandigheden, dus misschien neem ik hem wel mee naar Maastricht.”

Doel: de finale
Het JIM is de tweede World Cup-wedstrijd dit seizoen. Lyon is twee weken ervoor; na Maastricht verhuist het wereldbekercircus naar Stuttgart, Stockholm, Genève, Londen, Mechelen en Leipzig. De ontknoping is op 1 en 2 april in Bordeaux, waar de hoogstgeplaatste teams deelnemen aan de finale. “Mijn vader en ik gaan weer voor een finaleplek”, besluit Bram. “Dat is waar we het allemaal voor doen.”

Maak het mee in Maastricht!
Wilt u ook de World Cup-wedstrijd meemaken en Bram, Koos en de andere menners in actie zien? Bestel dan snel tickets hier